Del contacte directe a la visita virtual, quines són les evolucions i els desenvolupaments per a l’agent immobiliari?

Els nostres hàbits en la forma en què vivim, consumim i fins i tot ens comuniquem han canviat i constatem el mateix a tot arreu: l’era de la digitalització està en marxa i transforma el nostre món. El sector immobiliari no és una excepció i noves tecnologies adaptades emergeixen cada dia. Davant d’una competència cada vegada més important i innovadora, a uns clients sempre millor informats i més exigents, les agències immobiliàries a Europa i fins i tot a l’estranger han d’evolucionar les seves eines i el seu sistema de treball a la recerca d’una oferta única

LA TECNOLOGIA AL SERVEI DE LA IMMOBILIÀRIA, UN MATRIMONI POSSIBLE?

Avui en dia les noves tecnologies estan relacionades amb el panorama econòmic: les reserves online, Airbnb, Uber … El sector immobiliari també intenta posar-se al dia, per bones o dolentes raons, això encara està per veure … Ja hi ha un progrés bastant lent cap al digital amb el programari de geolocalització i gestió, però això només ha entreobert la porta de les noves tecnologies. Una pregunta predomina en la ment de tots els agents: Com poden les visites virtuals canviar el treball de l’agent immobiliari per augmentar la seva activitat sense desnaturalitzar el seu paper? Sens dubte, les visites virtuals tenen seguidors, però també detractors. ¿Evolució contra el proteccionisme en el negoci immobiliari? O al contrari, ¿preservació del cara a cara davant dels útils numèrics que faciliten la distància

LA REALITAT VIRTUAL A LA NOSTRA VIDA DIÀRIA: JA ÉS POSSIBLE!

La realitat virtual és una innovació que ja s’utilitza en molts camps: el modelatge, la informàtica … Però la visita virtual també està en camí d’imposar-se des de fa uns anys en les nostres activitats diàries i culturals. Sense sortir de la teu sofà pots visitar els museus més grans a distància. La visita virtual permet oferir un accés universal a la cultura. No obstant això, el camp predilecte del desenvolupament de 360 ​​° és dels videojocs, és clar, que cada vegada són més immersius i realistes. Molts jocs ofereixen ara els cascos i joysticks per convidar els “gamers” a entrar per complet en el personatge. Es tracta dels millors ambaixadors possibles per al desenvolupament de la visita virtual, fent el seu ús recreatiu. Més a prop del món immobiliari, el home staging proposat per IKEA, per exemple, et proposa visualitzar els mobles dins de l’habitació, de manera que també veus on són i així t’assegures que són els mobles adequats. Per descomptat, aquests canvis no es van fer sense dificultat, però si la tecnologia ha estat beneficiosa per a aquestes àrees d’activitat, per què hauria de ser diferent en el món immobiliari?

QUIN TIPUS D’EQUIP ÉS EL QUE NECESSITO? ¿I QUIN ÉS EL SEU COST?

El problema amb la innovació és que sovint no sabem per on començar. Quines eines són les més efectives? Quina inversió financera comporta per a l’empresa? És millor passar per una startup o és fer-ho només amb bones eines? Moltes preguntes que de vegades fan dubtar i renunciar als professionals immobiliaris abans d’embarcar-se en aquesta aventura. Molts francesos han creat petites empreses i s’han embarcat en el desenvolupament d’eines per a la visita virtual: cascs, joysticks, objectius de cambra model “ull de peix” per a smartphones, programaris i plataformes d’edició intuïtiva i de fàcil accés … Ja existeix avui dia una àmplia gamma de serveis amb tarifes igualment variades, però l’oferta existent ha de ser comparada i s’han de comprendre els pros i contres de cada eina per poder triar amb coneixement de causa. És difícil parlar de les startups espanyoles que ofereixen aquesta tecnologia sense conèixer el mercat espanyol, però podem prendre el cas de En visite, per exemple, que s’exporta a Espanya i va participar en l’esdeveniment INMOTECNIA RENT a Barcelona. Unes poques paraules no són suficients per presentar tots els seus serveis, però podem veure que acompanyen un professional de l’A a la Z o bé només per etapes. Des del lloguer dels equips amb una quota mensual i l’accés il·limitat a la plataforma de muntatge, a la presa de fotos i edició de vídeos, oferint un servei d’excel·lent qualitat. La inversió i les seves conseqüències, òbviament, no tenen res a veure entre una gran empresa i una agència immobiliària independent, però al final el cost real serà similar: com més gran és una empresa, més personal té a qui equipar i capacitar, a diferència d’una petita estructura que pot recolzar-se més fàcilment en una única eina. Una vegada que la primera i espinosa qüestió financera relacionada amb el projecte s’aborda, veiem una sèrie d’arguments a favor però també en contra d’utilitzar la visita virtual, molt més propera a l’activitat principal (core business) de l’agent immobiliari.

LA VISITA 360 °, MASSA COMPLICADA? ¿NO FA FALTA? NO ESTEM TAN SEGURS

La instal·lació del conjunt de la càmera de fotos i el programari, el muntatge del vídeo, la difusió d’aquests nous anuncis… Són noves tasques difícils d’entendre per a aquells que no estan acostumats a la tecnologia. Per això és fàcil comprendre el temor d’alguns professionals a perdre temps tractant de dominar aquestes eines sense resultats precisos i sostenibles en el temps. És cert i innegable que per assumir aquestes tecnologies serà necessari un període d’adaptació, però cal mirar més enllà: l’estalvi de temps generat en les visites. Amb la possibilitat de visualitzar algunes habitacions o la propietat íntegrament, el client ja es fa una primera impressió. L’agència té la percepció de si al seu client la propietat li encaixa, almenys a primera vista, amb major realitat que amb una senzilla foto. Això evita les visites innecessàries als agents immobiliaris. Així, el client realitzarà preguntes molt més enfocades tant de l’habitatge en general com sobre punts concrets, l’agent podrà realitzar més tard una visita física molt més rellevant.

Amb el desenvolupament de la visita virtual, dos avantatges competitius s’emfatitzen principalment. La primera és la valoració de l’immoble a través de la realitat virtual. De fet, com hem dit anteriorment, la visita virtual permet una major immersió que una fotografia, ja que les perspectives permeten veure més fàcilment la lluminositat de l’habitació, la seva grandària, impressió de l’espai en estar en ella… sense sortir del seu propi sofà. Sens dubte, hi ha una gran quantitat de característiques que falten en un recorregut de 360 °, com l’entorn extern o l’exposició al soroll. Aquests criteris poden ser decisius per a una venda i no han de causar decepció per al client en la visita física, on s’avaluaran realment aquests aspectes. Durant el contacte amb el client, s’hauran de comunicar aquestes in formacions com a complement de la visita virtual per iniciar la visita física, que segueix sent, sense cap dubte i almenys avui dia, obligatòria, ja que ningú va a comprar un ben immoble després d’una visita virtual i una mica d’assessorament; el suport de l’agent és el punt clau per a aquesta segona visita física.

Fins ara, hem fet referència al cas de les agències immobiliàries com el primer benefactor d’aquesta tecnologia, però també promotors com Bouygues o Cogedim han participat en aquesta aposta permetent que els seus clients visitin virtualment els seus immobles futurs actualment en construcció.

De fet, la compra sobre plànol suposa sovint una por per al client, ja que els plànols són poc explícits, difícils d’entendre i amb una falta total de projecció de l’espai. El paper de promotor o fins i tot l’agent és el de tranquil·litzar a aquests clients i la visita virtual permet fer un projecte concret d’alguna cosa que encara no ho és. Amb el desenvolupament de nombroses startups dedicades a aquest àmbit, ara és possible afegir mobles, decoració, etc. directament en la visita 360 ° i, per tant, donar als clients la impressió de que estan veient la seva futura llar.

UNA EMPRESA EN CONSTANT EVOLUCIÓ

Cada innovació important en un sector d’activitat sacseja la nostra societat, canvia els nostres hàbits i la nostra forma de treball. És molt important tenir en compte la bretxa generacional i cultural que existeix entorn de les noves tecnologies, tant en termes de clients com entre els propis professionals. És important entendre les pràctiques de treball dels professionals immobiliaris en el model actual: alguns no estan molt familiaritzats amb la tecnologia, uns altres han nascut amb ella. La generació més jove està molt connectada perquè va créixer amb la tecnologia i, per tant, s’assembla a una “pàgina en blanc”, format en el qual pot ser més fàcil inculcar tècniques i coneixements tecnològics com poden ser les visites virtuals. Per contra, els que tenen una llarga experiència immobiliària poden ser més resistents a la visita virtual perquè tenen desenvolupades les tècniques de venda que funcionen i no veuen la necessitat de llançar-se en l’aprenentatge del seu ús ni el valor del seu model de negoci: la visita a distància és completament diferent a una visita normal i requereix adaptacions des de tots els punts de vista que podrien semblar restrictives.

Parlàvem just en el paràgraf anterior de la bretxa generacional que existeix dins del món immobiliari, entre els propis professionals, però també cal tenir en compte la fractura cultural. L’avantatge de la indústria immobiliària és que afecta a totes les generacions. Però, de nou, els nostres clients més majors no tenen la mateixa destresa per utilitzar les noves tecnologies com els joves, i això és un argument expressat regularment pels escèptics. És cert que aquesta important característica s’ha de tenir en compte, però no és decisiva. De fet, la visita virtual certament no reemplaça una visita física, ja que els compradors sovint desconfien de la visita virtual per comprar. No obstant això, la proporció de la població que utilitza regularment internet i les seves eines augmenta cada dia, i seguirà augmentant inevitablement en el futur. Es tracta d’una aposta en el futur sense l’eliminació de la política actual.

DIFERENCIACIÓ: UNA CERCA PERPÈTUA

Avui dia, més del 90% dels contactes es realitzen a través d’Internet. Per això és necessari seduir als clients online per atreure’ls a la nostra agència. La relació professional/client ha canviat i està més adaptada a les necessitats dels clients potencials. És cert que la por a perdre els contactes online, si no els agrada la visita virtual, està present en totes les ments, però hi ha solucions: sol·licitar la inscripció de l’internauta després de la visita d’una o dues habitacions, discriminant així els curiosos dels compradors realment interessats. L’agent després contactarà amb ell per fer un balanç de la visita o oferir una altra propietat en línia.

L’atractiu del desconegut ha estat sempre un motor de canvi, en qualsevol sector. Les noves tecnologies ja estan implantades en el sector immobiliari, l’afluència en RENT i INMOTECNIA són la prova d’això. Perquè cal no oblidar que la clau en el sector immobiliari resideix a ser el primer, l’innovador, i no el seguidor.